lördag 31 augusti 2013

The Amun Chamber av Daniel Leston

Köp den på Adlibris,
Bokus och CDON
Vi får följa professor Manning från USA, där han nyss haft en rad föreläsningar på olika universitet, via Grekland till Egypten efter sökandet av Alexander den stores grav. Med sig på resan har han Elizabeth, var farfar lämnade några brev och föremål efter sig som hjälper dem i sökandet efter Alexander den stores grav. Någon eller några vill inte att de ska finna graven och gör allt för att stoppa dem.

En bok i bästa Indiana Jones anda med mycket action och med en intressant story. Egypten och arkeologi är någonting som jag är intresserad av så jag borde ge den ett högt betyg,  men jag tycker att den blir lite jobbigt att läsa eftersom berättelsen alldeles för ofta skiftar mellan olika karaktärer och händelser. Jag  har inte läst så många böcker av det här slaget än men sett desto mer filmer, vilka jag älskar. Någonting som störde mig var att det hela tiden påpekades att professor Manning skulle röka eller att han var röksugen. Kändes så oviktigt och onödigt på något sätt. Helt klart en läsvärd bok om man gillar den har sortens böcker. Det här är första delen om professor Manning, nästa bok handlar om Djingis khan.

Jag laddade ner den här boken från Amazon, när den var gratis, så jag läste den på min Ipad vilket var kanon bra eftersom man snabbt och lätt kan slå upp ett ord genom att markera det och få det beskrivet för sig på engelska. Har lärt mig en hel del nya ord inom arkeologin nu. :-) Om ni inte upptäckt att man kan ladda ner böcker gratis från Amazon än så har ni missat något. En del är bara gratis någon dag medans andra en längre tid. Hela min Ipad är full av böcker nu. :-)

Första meningen i boken: "There are those in this world who share a remarkable dream..."

Mitt betyg: ♥ ♥ ♥

Förlag: CREATESPACE
Längd: 408 sidor
Språk: Engelska
Utgiven: 2012-03
ISBN10: 146792475X
ISBN13: 9781467924757

torsdag 29 augusti 2013

Vad läser man i Grekland?

Jag har haft en veckas semester i sommar och den spenderade jag i Parga, som ligger på fastlandet i Grekland. Det är verkligen ett ställe som jag rekommenderar varmt!
Självklart låg jag mycket på stranden och lapade sol medans jag läste en bra bok, Flickan från ingenstans av Justin Cronin. Jag tillbringade den mesta tiden på den stora stranden Valtos och många med mig låg och läste under parasollerna. Jag tycker alltid det är kul att se vad andra läser så jag gjorde en liten undersökning = en promenad på stranden för att se vad folk läste.
Här är resultatet:

  • Det var även några som läste "50 nyanser..."
  • Flera hade läsplattor vilket var så irriterande eftersom jag inte kunde se vad de läste. :-)
Summan av kardemumman är väl att man i Grekland läser ungefär samma sak som i Sverige, om man tittar på topplistorna på internetbokhandlarna. :-)


Fantastisk utsikt från vårt hotell Sunset, som ligger med utsikt över hela Parga.
Det är en hel del promenerande uppför för att komma till hotellet, men det är det värt.


Alltid roligt att titta på olika omslag till böcker. Hittade en hel del vackra
grekiska omslag.

söndag 11 augusti 2013

Trollkarlen från Oz av L. Frank Baum

Köp den på Adlibris,
Bokus och CDON
Dorothy blåser iväg med en cyklon från Kansas till Oz - ett magiskt land som styrs av häxor och trollkarlar, där djuren talar, apor kan flyga och silverskor besitter märkliga krafter. Hon är rädd att hon aldrig ska få se sina kära, tant Em och farbror Henry, igen. Men med sin lilla hund Toto beger hon sig ut på vägen av gula tegelstenar mot Smaragdstaden för att be den store trollkarlen Oz om hjälp att komma hem. På vägen träffar hon Fågelskrämman, Plåtman och Fega Lejonet. De fyra vännerna råkar ut för otaliga spännande äventyr och hemska faror, inte minst den onda häxan Västan, som har en går oplockad med Dorothy... (text från fliken på insidan av boken)

Det här är en av mina favoritböcker som jag har läst flera gånger om sedan jag var ca 10 år. Eftersom jag läst den så mycket är det svårt att säga vad det är som tilltalar mig så mycket med den. Förutom själva äventyret i det spännande landet Oz, med alla dess olika invånare, så gillar jag även de starka vänskapsband som bildas mellan de fyra vännerna. Det finns många upplagor av boken och den här boken är stor och tung med tjocka blad, precis som en klassiker ska vara tycker jag. Den har fantastiskt vackra illustrationer av Robert Ingpen. Boken ingår i serien Wahlströms klassiker och det är en perfekt bok att ge bort i present. Den är riktigt snygg i bokhyllan dessutom. Jag tycker även jätte mycket om filmen med Judy Garland i huvudrollen som Dorothy, för att inte tala om den fantastiska  sången "Over the rainbow" som hon sjunger.

Dorothy och hennes hund Toto.
Fågelskrämman, Plåtman och Dorothy.
"Follow the Yellobrick Road"

Första meningen i boken: "Dorothy bodde i Kansas mitt ute på den stora prärien hos farbror Henry, som var bonde, och hans fru, tant Em."

Mitt betyg: ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Originaltitel: The Wonderful Wizard of OZ
Översättare: Christina Westman
Illustratör: Robert Ingpen
Förlag: B Wahlströms
Bandtyp: Inbunden
Språk: Svenska 
Utgiven: 201110
Antal sidor: 192
ISBN10: 9132159730
ISBN13: 9789132159732

Läs vad andra bloggare skrivit om den:
Carolina läser... och Hedvigs bokhylla

På engelska:

lördag 3 augusti 2013

Frankenstein av Martin Shelley (seriealbum)

Köp den på Adlibris,
Bokus eller CDON
I en tid då världen står på tröskeln till den moderna vetenskapen och allt verkar möjligt, blir den unge vetenskapsmannen Victor Frankenstein besatt av tanken att skapa en levande människa på konstgjord väg. Han arbetade otröstligt för att nå sitt mål, men i samma stund som han gör sitt stora genombrott förvandlas hans dröm om ära och berömmelse till en grotesk mardröm - inte bara för honom själv, utan också för hans familj, vänner och alla han älskar. (baksidestext från boken)

Ännu en klassiker som jag fått läst tack vare att den kommit ut som seriealbum.Självklart hade jag hört talas om Frankensteins monster och hur han vaknade till liv, men vad som hände därefter var helt nytt för mig. Monstret väcker både avsky och sympati hos mig under läsningen. Själva berättelsen var faktiskt riktigt gripande och jag kan faktiskt tänka mig att läsa den "riktiga" versionen också. Färgerna i boken känns helt rätt men ansiktena på personerna i boken känns ibland som om de inte är färdiga, att de "glömt" detaljerna på dem. Vad jag gillar med de här klassiska seriealbumen är att det känns verkligen som man läser en bok, textmässigt. Det är rätt mycket text jämfört med "vanliga" seriealbum. Det finns ett persongalleri i början av boken och i slutet är det även ett författarporträtt på tre sidor plus Mary Shelleys släktträd (en biografi om henne hade varit mycket intressant att läsa). Man får även läsa om hur boken kom till och om hur Frankenstein levt vidare inom populärkulturen genom teater och film.

Jag gillar verkligen att de gamla klassikerna får nytt liv igen i form av seriealbum. 
I serien Klassiska seriealbum har jag tidigare läst:
Här skapas monstret.

Ett kallblodigt monster men samtidigt
 känslosam och intelligent.

Handlingen utspelar sig i bland annat London.

Första meningen i boken: "Kära syster..."

Mitt betyg: ♥ ♥ ♥ ♥ +

Översättare: Helena Olsson
Illustratör: Declan Shalvey
Illustratör: Jason Cardy
Illustratör: Kat Nicholson
Förlag: Argasso bokförlag
Serie: Klassiska seriealbum
Bandtyp: Danskt band
Språk: Svenska 
Utgiven: 201011
Antal sidor: 141
ISBN10: 9185071935
ISBN13: 9789185071937