onsdag 9 maj 2012

Klassikerutmaning


Lyrans Noblesser har en utmaning under sommaren som handlar om att läsa några klassiker. Den kommer att pågå från och med den 1 maj till och med den 31 augusti. Jag vill givetvis hänga på den här utmaningen då jag själv har som mål att försöka att läsa någon klassiker under varje sommar. I  den här klassikerutmaningen planerar jag att läsa fem olika klassiker.


Jane Eyre är en bok som jag läst oerhört mycket om och sett som film/tv-serie. Men jag tror faktiskt inte att jag läst hela boken och nu  kommer jag att läsa den i ett nytt format, som serie.


Frankenstein har jag läst som lättläst version för barn- och ungdomar, men det var många år sedan. Även den kommer jag att läsa i serieformat.


Trollkarlen från Oz är en av mina favoritböcker sedan jag var barn. Jag har läst den ett flertal gånger och sett den underbara filmatiseringen med Judy Garland i huvudrollen. Men det har kommit en ny upplag med fantastiska illustrationer och jag ser med spänning fram emot att läsa den.


Den hemliga trädgården är en bok som jag aldrig läst tidigare men den har hela tiden funnit runt omkring mig, men jag har aldrig riktigt tagit mig tid att läsa den, förrän nu.


Dracula kommer att finnas med som kurslitteratur i den sommarkurs jag ska läsa på Linnéuniversitet. Jag ska läsa Vampyrfiktion 7,5 hp och Chic lit 7,5 hp i sommar. Även det här är en bok som jag läst mycket om men aldrig läst boken.

Ja, det här var min lista och jag har verkligen som mål att läsa alla fem böckerna under sommaren. Det blev en ganska bra blandning av klassiker tycker jag. :-)

måndag 7 maj 2012

11 + 11 = 22

Jag har blivit utmanad att svara på 11 frågor av Nilmas bokhylla och 11 frågor av BokMamma.
Regler för den här utmaningen är:
  • Har du blivit utmanad så ska du svara på de 11 frågor din utmanare gett dig och posta på din blogg!
  • Välj sedan 11 nya att utmana och länka i ditt inlägg.
  • Hitta på 11 nya frågor till dem!
Jag brukar i vanliga fall vara en bromskloss när det gäller sånt som man måste skicka vidare och jag kommer inte vara sämre nu. :-)
Jag kommer givetvis att svara på frågorna men kommer inte skicka vidare utmaningen eftersom de flesta bloggar jag kikat på har redan fått frågor. Sorry!

Frågor av Nilmas bokhylla

1. Vilken är din absoluta favoritbok och varför?
"Min morbror trollkarlen" av C.S. Lewis är en bok som jag läst massor av gånger och älskar den även som vuxen. Av någon konstig anldening äger jag dock inget exemplar av den, men får se till att ändra på det. Min lärare läste den högt för klassen när jag gick i 4:an och jag var fast.

2. Vilken genre undviker du?
Som vuxen har jag undvikit fantasy. Mest tror jag för att de är så mörka om man jämför med barn- och ungdomsfantasy, vilka jag inte heller läser för den delen. Men jag ska försöka läsa lite mer fantasy för barn och ungdomar framöver.
 
3. Om du fick vara en känd författare för en vecka, vem hade du varit då?
Hmm... Det här var svårt men det får nog bli Astrid Lindgren. Tänk att ha en så fantastisk förmåga att skriva som hon hade.
 
4. Hungerspelen eller Twilight?
Jag har tyvärr inte läst Hungerspelen  så jag får säga Twilight. Men får tillägga att Twilight är ingen storfavorit och jag har endast lyssnat på första boken som ljudbok.
 
5. Excess, pocket, danskt band, inbunden.. vilket format föredrar du?
Jag har inte läst någon i exess, än... Inbundna är fantastisk vackra i bokhyllan men pocket enkla att läsa när man ligger ner till exempel. Jag har svårt att säga vilket jag föredrar, men dansk band är för tillfället en liten favorit då det är ett mittemellan inbunden och pocket.
 
6. Vilken bokkaraktär hade du tagit med dig på en veckas semester i Spanien?
Jag har verkligen inte en aning...
 
7. Hur ser det ut där du helst sitter/ligger och läser? Varför är det din favoritplats?
Jag läser för det mesta på kvällen när jag gått och lagt mig. Men min favoritplats är att sitta på min uteplats på sommaren med benen i solen och huvudet i skuggan.
 
8. Vilken är boken om ditt liv?
Jag måste nog välja pass på den här frågan också. :-(
 
9. Läser du helst vanlig bok eller e-bok? Varför?
Vanlig bok, än så länge. Jag har inte testat att läsa e-bok mer än på datorn och det funkar inte för mig. Men det kanske är dax att skaffa en läsplatta snart?
 
10. Vilken är din favoritfärg på omslag?
Jag älskar färgglada omslag så det får bli rosa och turkos.
 
11. Vad hade du velat ha för tema på Bokmässan? (vet, den frågan fick jag men tycker den var riktigt bra så använder den igen) 
Fantasytema, kanske? :-)
 

Frågor av Bokmamma

1. Bästa boken du läst i år?
Högläsaren av Bernhard Schlink är en av de bästa böckerna jag läst i år. Det var en omläsning och jag tyckte den blev ännu bättre andra gången jag läste den.

2. Vilken ungdomsbok skulle du rekommendera till dem som inte läser så många ungdomsböcker?
Det beror ju helt på vad det är för en person, men Harry Potterböckerna passar ju de flesta, så det får nog bli dem.
 
3. Vilken bok har klart överträffat dina förväntningar?
 
4. Vilken är den bästa filmatiseringen av en bok?
Filmen The Reader baserad på boken Högläsaren av Bernhard Schlink är helt klart en av de bättre filmatiseringarna av böcker.
Som tv-serie så tycker jag Games of Thrones är riktigt bra gjord, dock läste jag boken efter att ha sett serien.
 
5. Vilken bokblogg läser du varje dag?
Jag läser många bloggar men några av mina favoriter är Lyrans Noblesser, Hyllan och Nilmas Bokhylla
 
6. Om du läser facklitteratur, vilken inriktning på den gillar du bäst? Tex föräldralitteratur, hobby etc.
Jag läser många böcker om personlig- och andlig utveckling. Dessutom studerar jag till lärare så det blir mycket kurslitteratur. Böcker om Antikens Egypten är också böcker jag läser, men det blir oftast att jag läser lite då och då i dem böckerna.
 
7. Läser du ofta något annat än böcker? Tex serier, tidningar.
Det blir mest tidinigar på nätet och olika bloggar.
 
8. Besöker du biblioteket ofta? Eller vill du äga dina böcker?
Jag besöker biblioteket minst en gång i veckan men då lånar jag mest till min klass eller för mina studier. En och annan ljudbok lånar jag också. Men i övrigt försöker jag läsa alla mina egna böcker och ja, jag vill gärna äga mina böcker. :-)
 
9. Vilken är din favoritbilderbok?
Jag har många favoriter, men en av dem är Krokodilen och Giraffen - vilket kärlekspar! av Daniela Kulot.
 
10. Vem/vilka illustratörer gillar du?
Lena Andersson är en av mina favoriter. Jag älskar hennes böcker om Storm Stina, Linnea och Maja.
 
11. Vilken bok ska du läsa härnäst och varför är det just den som står på tur? 
Den amerikanska flickan av Monika Fagerholm eftersom vi ska ha läst den till nästa gång i bokcirkeln som jag är med i.

söndag 6 maj 2012

5-års kalas för min blogg!

I dag är det fem år sedan jag skrev mitt första inlägg här på bloggen. Det firar jag med att lotta ut ett bokpaket med tre deckare!

Nattens grymma stjärnor av Kjell Eriksson
Rödluvan av Unni Lindell
Det som aldrig sker av Anne Holt

Mitt första inlägg jag skrev den 6 maj 2007 var om Kärlekens insikt av Don Miguel Ruiz. Jag jobbade då som datalärare och ville testa på hur en blogg fungerarade.
2008 gick min mamma bort i cancer och två månader senare miste jag en nära vän, så det året och nästkommande år var riktigt tuffa, så det blev inte mycket bloggande.
2010 var det året jag började blogga på "riktigt" och därefter så har jag bloggat regelbundet.
Så idag är det fem år sedan jag skrev mitt första inlägg här på min blogg! :-)

Det enda du behöver göra för att vinna bokpaketet är att skriva en kommentar nedan och länka till min blogg. Jag lottar ut en vinnare på söndag kväll, den 13 maj. Vinnare meddelas här på bloggen på måndag den 14 maj.

Hipp hipp hurra för Ciccis bokblogg! :-)

lördag 5 maj 2012

En enda sanning av Olle Lönnaeus

Köp den på Adlibris
eller Bokus
"En glödlampa surrade i taket. Mitt på golvet, bland möbler, verktyg och rostiga trädgårdsredskap, stod ett ekskåp med spegeldörr, sprucken och täckt av flugskit."
"För ett ögonblick blev allt svart."
"Tiden hade lösts upp och var lika hopplös att beräkna som väderstrecken."
"Det var som om levande och döda höll andan av rädsla för att väcka något till liv."
"Minnet hade rispat hjärtat, vasst som ett rakblad."
"Det är mörkt där ute, men man kan se att staden ryker av köld."
"Snön som dämpar alla hårda ljud och kittlar så skönt på tungan om man böjer huvudet bakåt och öppnar munnen."
"Det var som en dörr till ett okänt rum hade öppnats på glänt. Bara en smal springa. Där inne anade han skuggor."
"Hennes första ord på svenska hade kittlat som levande grodor i munnen."
"Han hade spunnit in sig som en fjärilslarv. Vilat i sin kokong. Innesluten. Trygg. Tom."
"Trots hundarnas ihärdiga skall omgavs stället av en kuslig stillhet."
"Ormvråkarna kretsade över grantopparna som gamar på jakt efter kadaver. Då och då gav de ifrån sig gälla skrik."

Berättelsen börjar med att Joel får ett samtal från sin far som han inte har haft kontakt med på flera år, fast de bor nära varandra. Han låter rädd och Joel bestämmer sig för att gå hem till honom och där finner han honom död, hängd. Det finns en text på arabiska målad på väggen som betyder Guds vrede. Har han blivit mördad? Varför? Kriminalinspektör Fatima arbetar med fallet och man får även följa henne privat. Samtidigt som Fatime arbetar med mordet på Mårten, Joels far, så gör Joel egna efterforskningar om honom. Vem var han egentligen?
Det här var en spännande och bra berättelse utan att det är alltför grova och brutala mord och hemskheter i den. Kapitlet om kvinnan som får en brandbomb inkastad i brevlådan till sin lägenhet berör mig oerhört starkt. Författaren har verkligen lyckats med att få fram vad jag tror att en hel del kvinnor kan känna när de kommer hit till Sverige efter att ha flytt från sitt hemland.
Jag brukar som de flesta andra, tror jag, försöka lista ut vem mördaren är medans jag läser och vill gärna bli överraskad i slutet. Men tyvärr blir jag inte det och det drar tyvärr ner betyget på den.
Layouten på omslaget gillar jag verkligen förutom den där människan mitt i alltihop, det blir lite för mycket tycker jag. Jag tror omslaget hade varit mycket snyggare utan den.

Första meningen i boken: "Strax efter midnatt knuffade Joel Lindgren upp dörren och klev ut på farstutrappan för att lyssna på stormen."

Mitt betyg: ♥ ♥ ♥

Formgivare: Maria Sundberg
Förlag: Damm förlag
Bandtyp: Inbunden
Utgiven: 201204
Antal sidor: 367
ISBN 10: 9173518425
ISBN 13: 9789173518420


torsdag 3 maj 2012

Om jag kunde drömma : den första boken i Twilightsagan som serieberättelse av Stephanie Meyer Del 2

Köp den på Adlibris
eller Bokus
"Om jag kunde drömma skulle jag drömma om dig."
"Det är ofattbart att han orkade motstå sin... aptit, när han fortfarande var så ny. Instinkten är starkare då, den överskuggar allt annat."
"Giftet dödar inte - det sätter bara offret ur stridbart skick. Det verkar långsamt, sprider sig i blodomloppet, så när ett offer väl har fått ett bett lider det av alltför svåra smärtor för att kunna fly."
"Odödligheten måste medföra ett oändligt tålamod."
"Jag såg bara en enda tänkbar upplösning - som ett mörkt moln i min framtid."
"Det var häpnadsväckande hur varenda cell i min kropp verkade förstå att han skulle komma."
"Hans kalla läppar mot min hud..."

Det här är andra delen i den grafiska versionen av romanen "Om jag kunde drömma" av Stephenie Meyer. Låter det lite krångligt? Man har alltså gjort två böcker utav en. Om den första delen har jag skrivit här.
Den andra delen tar vid där den första slutar. Och till er som inte känner till handlingen så är det en kärlekshistoria mellan Bella och vampyren Edward.
Jag kan faktiskt inte riktigt låta bli att undra varför man har gjort två böcker istället för en. Jag tror att bilderna hade kommit mer till sin rätt om formatet på boken varit större, som till exempel ett A4format. Nu känns det lite som bilderna är ihoptryckta istället och boken känns lite "kompakt". Jag är som sagt ingen van läsare av grafiska romaner men på något sätt så känns det inte helt rätt med en bok i ett vanligt format med dessa vackra bilder i. För bilderna av Young Kim är verkligen vackra och jag gillar att de emellanåt är helt i färg eller i bland till och med endast en bloddroppe som är röd mitt i alla de gråa nyanserna.
Lägger man de två böckerna bredvid varandra så bildar de en bild av Bella och Edward.
De här böckerna är givetvis ett måste för alla "Twilightfans" men även för de som gillar att läsa grafiska romaner.

Första meningen i boken: "Jag kan inte fatta att du kommer hit nästan varje natt."

Mitt betyg: ♥ ♥ ♥
Översättare: Carina Jansson
Illustratör: Kim Young
Förlag: B Wahlströms
Bandtyp: Inbunden
Utgiven: 201111
Antal sidor: 240
ISBN10: 9132160526
ISBN13: 9789132160523

Läs vad andra bloggare skrivit om den:
Bookis